Depresia, asa cum este descrisa de DSM 5 – manualul utilizat pentru diagnosticarea tulburarilor mentale, apare atunci cand resimtim 5 din urmatoarele simptome, pentru cel putin 2 saptamani:
- stare depresiva pe tot parcursul zilei, dar in mod special dimineata
- oboseala sau lipasa energiei zi de zi
- prezenta sentimentelor de inutilitate si vina, aproape zilnic
- concentrare redusa si dificultate in a lua decizii
- insomnie sau hipersomnie
- interes si placere scazuta in activitatile zilnice
- ganduri legate de moarte, sinucidere (nu doar frica de moarte)
- agitatie interioara, neliniste
- modificarea semnificativa a greutatii corporale (fie prin ingrasare, fie prin slabire)
Ce este tristetea?
Tristetea este o emotie normala, resimtita de orice om. Tristetea este de obicei declansata de o experienta sau situatie dificila, in care suntem raniti, sau ne simtim dezamagiti. Cu alte cuvinte, ne simtim tristi in leagatura cu ceva anume. Cand acel ceva se schimba, cand rana emotionala se vindeca, sau cand am depasit pierderea sau dezamagirea, tristetea dispare.
Depresia la adolescenti
In mod obisnuit, orice adolescent traverseaza momente de tristete. Daca tristetea are o durata mai mare de doua saptamani, iar adolescentul prezinta si alte simptome ale depresiei, atunci ar putea primi diagnosticul de depresie. Pentru ca unul din 33 de copii, si unul din 8 adolescenti sufera de depresie, este important ca parintele sa discute cu un medic psihiatru, cu un psiholog clinician sau psihoterapeut, pentru a descoperi daca adolescentul intr-adevar sufera de depresie. Atat medicatia, cat si psihoterapia pot ajuta adolescentul sa traverseze aceasta perioada de depresie.
Care sunt semnalele de alarma ale sinuciderii?
Riscul de sinucidere este mult mai ridicat in cazul persoanelor depresive. Orice persoana care are ganduri suicidare sau vorbeste despre intentia de a se sinucide, trebuie luata in serios. Nu ezitati sa contactati persoane specializate sau sa sunati la numere de telefon de urgenta destinate persoanelor cu intentii de sinucidere (de ex. 0727.119.112 de pe site-ul http://www.alegsatraiesc.ro/).
Semnalele de alarma sunt:
- ganduri sau discutii despre moarte sau sinucidere
- ganduri sau discutii despre a-si face rau sau a face rau altora
- comportament agresiv si impulsiv
Tentativele anterioare de sinucidere ale unei persoane cresc riscul ca acea persoana sa aiba o noua tentativa, care se poate finaliza chiar prin moartea acesteia.